Tips voor effectieve vacaturetekst

Effectief werven begint met een goede vacaturetekst!

Een vacature die op wordt geplaatst, krijgt gemiddeld veel response. Dat zien wij in de back end van de website en dat krijgen wij terug van de bedrijven die een vacature hebben geplaatst. Maar: hoe kun je die response nog beter en nog gerichter maken? Hoe zorg je dat jouw advertentie de juiste mensen aanspreekt en hen aanzet te solliciteren?

 • Ben concreet in wat je te bieden hebt

  Je wilt dat een kandidaat zich straks prettig voelt bij het werk en jouw bedrijf. Dat jullie een klik hebben. Dat begint nu al. Met het opstellen van de advertentie. Ben daarom duidelijk over de uit te voeren taken, hoe een werkdag er grofweg uitziet en wat je van de kandidaat verwacht. Gebruik een duidelijke functietitel, vertel wat de kandidaat gaat verdienen en wat de secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden zijn.

  De ervaring van leert dat hoe concreter je bent in je advertentie, hoe meer response je krijgt. Dat is ook logisch: je solliciteert alleen als je daar steekhoudende argumenten voor krijgt aangereikt.

 • Maak duidelijk wat voor bedrijf je bent

  Zorg dat een sollicitant niet alleen weet wat je als bedrijf doet, maar ook hoe je als bedrijf in het leven staat. Dus: hoe is de sfeer, wat zijn de ambities en welke rol heeft de nieuwe medewerker daar in? Een kandidaat solliciteert niet alleen op rationele gronden, maar wil ook dat het gevoel goed is.

 • Maak duidelijk waarom een kandidaat juist bij jou moet solliciteren

  De arbeidsmarkt is krap. De vijver waarin bedrijven hengelen naar kandidaten is kleiner dan voorheen. Dat betekent dat de noodzaak om jezelf als bedrijf te onderscheiden ook groter is dan voorheen. Hoe doe je dat? Gebruik een pakkende kop, een prikkelende intro, overtuigende argumenten, zorg dat het taalgebruik enthousiasme oproept, vermijdt clichés, enz.

Heb je een vacature? Denk als een verkoper!

Heb je een vacature, verplaats je dan in de rol van verkoper. Je verkoopt nu alleen geen product of dienst, maar een functie. Maak een profielschets van je droomkandidaat, verplaats je in zijn of haar behoeften en stel daar de vacaturetekst op af.

EXTRA TIPS: Houd het leesbaar. Gebruik korte zinnen en opsommingen. Verval niet in clichés. Gebruik spreektaal, schrijf zo min mogelijk vanuit jezelf (dus weinig ‘wij’). Spreek de kandidaat direct aan met ‘jij’ of ‘u’. En gebruik keywords waarvan jij denkt dat je doelgroep daarop zoekt.